Overslaan en naar de inhoud gaan
Fase 1: Oriëntatie & Initiatie
Fase 2: Analyse
Fase 3: Implementatie
Fase 4: Monitoring & Handelen

Lessons learned per DGAM implementatiesprint (template + inhoud)

Guido Feber
Guido Feber • 4 oktober 2024
Kennisproduct in groep Datagedreven Assetmanagement
Zichtbaarheid Openbaar
0 comments

Monitoren van 'learning by doing' middels periodieke lessons learned  rapportages

Geuploade rapportages:

  • Rapportage lessons learned sprint #3 (Q2 2024)
  • Rapportage lessons learned sprint #4 (Q3 2024)

Toelichting opzet en doelstelling

Inleiding

Binnen het programma datagedreven assetmanagement (DGAM) van Rijkswaterstaat wordt binnen zes implementaties in de praktijk geëxperimenteerd met data-oplossingen. Het doel is om met behulp van inzichten uit data het assetmanagement te verbeteren. Iedere vier maanden wordt binnen de implementaties geïnventariseerd welke inzichten zijn opgedaan, en welke (bredere) lessen daaruit te trekken vallen. Deze rapportage beschrijft de lessons learned uit ‘sprint #3’, de periode t/m december 2023. Vanwege een tussentijdse feedbackronde zijn ook al wat inzichten en geleerde lessen uit Q1 van 2024 opgenomen in de rapportage.

Opbouw van de rapportage

In reactie op lessons learned rapportages van vorige sprints is een duidelijke behoefte uitgesproken aan een andere insteek met betrekking tot de op te halen lessen. De lessen moeten nadrukkelijker gaan over de voorspellende waarde van data, de potentiële rol van deze data in assetmanagement processen, de daarbij betrokken rollen en functies en de aantoonbare meerwaarde ten opzichte van de huidige situatie. Hiertoe is, in samenwerking tussen werkpakket 2 (Implementaties) en het programmamanagement, een vragenlijst opgesteld bestaande uit vier categorieën. Aan de hand van deze vragenlijst zijn in de zes implementaties inzichten en lessen opgehaald. De categorieën zijn:

  • Toepassing in Asset Management
  • Processen en Rollen
  • Samenwerking en Organisatie
  • Baten

De complete vragenlijst is aan het einde van deze rapportage opgenomen als Bijlage 1. De opgehaalde inzichten en geleerde lessen zullen in deze rapportage per implementatie worden beschreven. Niet alle implementaties hebben op elk van de categorieën tot nieuwe inzichten of geleerde lessen geleid.

Binnen de hoofdimplementaties van DGAM (Gemaal IJmuiden, Kreekraksluizen en Oranjesluizen) wordt sinds kort gewerkt volgens de ‘herziene aanpak’ (12-stappenplan, zie hieronder), waarvan de technische deep dive methode een belangrijk onderdeel is. Ook op het 12-stappenplan en de deep dive methode zélf is gereflecteerd, en daarom is in deze rapportage ook een sectie opgenomen waarin de lessen ten aanzien van deze methoden worden beschreven.

stroomschema

Figuur 1: 12-Stappenplan DGAM

De rapportage wordt afgesloten met enkele overkoepelende bevindingen ten aanzien van de inzichten die de afgelopen periode zijn opgedaan, en de lessen die zijn geleerd.

 

Bestanden

Laat als eerste een reactie achter


log in of registreer om te reageren.
Meer informatie nodig over dit kennisproduct? Stel gerust je vraag!
Guido Feber
Rijkswaterstaat
guido.feber@rws.nl
Stuur mij een bericht

Eigenschappen

Doelgroep
RWS intern
Beherend aannemers (RWS)
Overige aannemers
Ingenieursbureaus
Overige infrabeheerders
Technologieleveranciers
Kennisinstellingen
Project
DGAM Rijkswaterstaat
Labels
Lessons Learned
Templates
Implementatie